‘Zoveelste batterij gevonden in het restafval’

De AfvalSpiegel vindt tijdens sorteeranalyses nog steeds veel batterijen in het restafval. Zonde, zeker omdat ze erg geschikt zijn voor recycling. Waarom belanden zoveel batterijen bij het restafval?

Iedere dag is De AfvalSpiegel op pad om restafval te sorteren door heel Nederland. Tijdens deze sorteeranalyses kijken we onder meer naar hoeveel herbruikbare afvalstoffen er nog in het restafval zitten. Bij vrijwel elke analyse van restafval vinden we een paar batterijen. Dat is zonde, want elke batterij in het restafval is er één teveel. Qua percentage van de totale hoeveelheid restafval is de hoeveelheid batterijen minimaal, maar opgeteld kom je uit op een behoorlijke berg.

Recyclen van batterijen
Batterijen vallen onder de noemer Klein Chemisch Afval (KCA). Er zitten waardevolle grondstoffen in om te recyclen zoals kobalt, nikkel en koper. In vrijwel elke winkel waar je batterijen kunt kopen, vind je een inzamelpunt voor recycling. In de meeste supermarkten kun je zelfs kleine elektrische apparaten en spaarlampen inleveren.

De ingezamelde batterijen gaan vanuit de verzamelbak in de winkel naar een sorteerlocatie waar de batterijen op type worden gesorteerd. Vervolgens gaan de batterijen naar een smelterij om de grondstoffen te scheiden. De grondstoffen zijn daarna klaar voor hergebruik in allerlei soorten nieuwe producten.

Jannes van Dooren*: “Laatst vond ik de zoveelste batterij in het restafval. Sommige stoffen in batterijen zijn schadelijk als ze bij verbranding vrijkomen. Met name oude batterijen, die nog zware metalen bevatten als kwik en lood.”

Het gemak van de afvalbak
Je kent het wel; een kapotte lamp, een wees-sok of dus een lege batterij. Je gaat niet voor één sok naar de textielcontainer. Die ene lamp vergeet je net mee te nemen als je eens naar de milieustraat gaat. Zo gaat het ook met de batterij. Zo’n klein metalen ding raakt bovendien makkelijk kwijt in je rommella. Uit gemak belanden er op die manier soms batterijen in de afvalbak. En inmiddels is het dus al een hele berg, zo blijkt uit onze sorteeranalyses.

De makkelijkste oplossing is om een vast verzamelpunt in huis aan te wijzen. Veel mensen hebben wel een lade, doos of tas waar ze batterijen en kapotte lampen apart houden. Zo hoef je niet voor elke losse batterij naar de supermarkt. Sommige gemeenten hebben de zogeheten ‘milieubox’ of (de inmiddels zeldzame) chemokar waar inwoners KCA kunnen inleveren. Stichtingen als het Stibat of WeCycle bieden ook handige verzamelboxen aan voor in huis. Spaar ze op en lever je verzameling vervolgens in bij het dichtstbijzijnde inzamelpunt. Zo voorkom je dat je die ene batterij uit gemakzucht in de afvalbak gooit.

*Jannes van Dooren is Coördinator Veldonderzoek bij De AfvalSpiegel.



Afval is de moeite waard.