25 sep Groen licht JA/JA sticker in de strijd tegen papierverspilling
Gisteren besloot het gerechtshof in Amsterdam dat de gemeente Amsterdam met de invoering van JA/JA stickers in haar recht staat. De uitspraak in het hoger beroep betekent voor veel gemeenten in Nederland groen licht voor het invoeren van het nieuwe systeem. Een domper voor de folderbranche, maar een goede stap in het terugbrengen van de hoeveelheid huishoudelijk afval.
Volgens cijfers van Milieu Centraal krijgt elk huishouden jaarlijks gemiddeld 32 kilo aan reclamedrukwerk door de bus. Ondanks dat uit onze kwaliteitscontroles blijkt dat oud papier en karton een van de zuiverste afvalstromen is – en door inwoners dus goed apart gehouden wordt – kan papier maar tot 7 keer gerecycled worden. Geen papier gebruiken is daarom nóg beter voor het milieu.
Hoe minder reclamedrukwerk in omloop is, hoe minder papierverspilling dus. Want hoe goed papier ook gerecycled kan worden, niet iedereen doet het oud papier in de papiercontainer. Gemiddeld zit er namelijk nog zo’n 8% papier in de container voor restafval. Uit onze sorteeranalyses waarbij we specifiek keken naar ongeadresseerd reclamedrukwerk, blijkt dat dit ongeveer een derde van het papier in het restafval betrof. Extra zonde, want dit wordt allemaal verbrand.
Uit onze sorteeranalyses waarbij we specifiek keken naar ongeadresseerd reclamedrukwerk, blijkt dat dit ongeveer een derde van het papier in het restafval betrof.
Hoe werkt de JA/JA sticker?
Met de invoering van de JA/JA stickers krijgen alleen mensen met een dergelijke sticker ongeadresseerd reclamedrukwerk in de bus. De gemeente Amsterdam gaat hiermee over van een opt-out systeem naar een opt-in systeem. Brievenbussen zonder sticker worden als de huidige NEE/JA keuze behandeld. Zij krijgen geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, maar wel huis-aan-huis bladen. Mensen die ook geen huis-aan-huis bladen willen ontvangen, kunnen nog steeds de NEE/NEE sticker gebruiken.
De verwachting is dat nu veel andere gemeenten de hoofdstad zullen volgen met de invoering van het nieuwe systeem. Uit een evaluatie van gemeente Amsterdam en onderzoek van de gemeente Utrecht blijkt dat ongeveer de helft van de mensen die nu geen sticker op de bus heeft, ook geen sticker zal plakken als de JA/JA sticker wordt ingevoerd. De folderbranche zelf geeft aan dat het bereik in Amsterdam door de sticker gedaald is van 220.000 huishoudens naar 100.000 huishoudens. Het nieuwe systeem kan dus een behoorlijke hoeveelheid papierverspilling voorkomen.
Laatste nieuws
-
3x bijzondere vondsten in het restafval
04 augustus, 2021 -
Vergelijking afvalstoffenheffingen gaat niet op
03 februari, 2021